Tussen diek en tuunwoal

Boerderij de Arend is met de ruilverkaveling in 1958 verplaatst naar het weidevogelgebied Waal en Burg gelegen in het hart van Texel. Rondom de boerderij werden de akkers bewerkt, Texelse schapen gefokt en koeien gemolken. In 1999 werden de eerste American Paint horses aangekocht wat een ommezwaai zou betekenen in het bestaan van de boerderij. Het jaar 2001 was het jaar dat de melkkoeien werden verkocht in 1 groep naar een geruimd bedrijf, geruimd door de MKZ
uitbraak, en werd de gehele koeienstal omgebouwd tot een veulenopfokstal met grote ruime opfokboxen, voorzien van open fronten en machinaal uit te mesten door beton op de roosters. Ook in de schapen groep ontstond er in 2000 een grote verandering toen alle zwoeger schapen werden verkocht en er een nieuwe zwoegervrij en scrapie vrije kudde werd aangekocht en de lammeren van zwoeger Texelaars, zwoegervrij werden opgefokt op Boerderij de Arend in samenwerking met Boerderij de Waddel (neef Jan-Willem Bakker)Hedendaags is Boerderij de Arend de grootste American Paint Horse fokkerij van Nederland en hiermee heeft ze haar naam internationaal omgezet naar the Eagles Ranch.

paarden2.jpgpaarden1.jpg

Jaarlijks worden er op de ranch 10 tot 16 veulens geboren van de dek hengsten en fok merries afkomstig uit de USA, Canada, Duitsland en Belgie. De fokdieren worden uitgezocht 

op karakter, bouw, bloedlijnen en kleurstellingen waarmee de rondom de Ranch. De fok merries en hun veulentjes lopen op weiden van minimaal 3 hectare groot met de hengst, ranch alleen op natuurlijke wijze de dek hengsten laat dekken in de weiden de ranch bezit 3 eigen Paint dek hengsten. De veulentjes en enige oudere dieren worden aan de liefhebbers te koop aangeboden en voorgesteld aan de bezoekers tijdens de veulenkijkdag in mei van ieder jaar. De American Paint Horses zijn de bonte Quarter horses, deze paarden hebben hun naam te danken aan de races die vroeger in de dorpstraten van het wilde westen werden gehouden, de Quarter bleek de snelste tijdens de race van een quarter off a mile. De Quarter en Paint Horses staan bekend om hun lieve karakter, veelzijdigheid en het graag willen werken en snel leren van nieuwe dingen. De paints zijn er vanaf 1.42 meter tot 1.64 meter groot in Nederland in alle denkbare kleurstellingen.

paarden.jpggeiten.jpg

De Texelse schapen kudde is uitgegroeid naar 220 ooien welke ruim zijn ontwikkeld en makkelijk aflammen. Henk Zoetelief heeft in samenwerking met Boerderij de Waddel in de afgelopen jaren, enige dek rammen uit Engeland aangekocht om de Texelse schapen te verruimen met het behoud van het Texelaars type. Naast de Engelse rammen, maakt de ranch tevens gebruik van enige kampioens rammen van collega fokkers en zelf aangehouden ramlammeren van gebruikte rammen in het verleden. De ruimer gefokte schapen zijn goed bespierd en minder vet gevoelig als men zou denken, het vet percentage bij de dieren blijft gelijk als bij het kleiner gefokte schaap.De lammerij begint jaarlijks eind februari en heeft een duur van 2 maanden. Voor het opfokken van de zwoegervrije schapen lammeren werden CAE vrije melk geiten ingezet en hieruit groeide de liefde voor de geiten.

 

In 2007 werd de melkstal van Boerderij de Noorkroon overgenomen met een beun die plaats biedt aan 20 geiten met 10 melkstellen om, om en om te kunnen hangen bij de geiten en de geiten makkelijk en goed leeg te kunnen melken. Naast de 40 witte Nederlandse melkgeiten die de ranch van de Noordkroon overnam en de 10 eigen bonte Nederlandse melk geiten die er reeds waren voor de opfok van de schapen lammeren, zijn er nog eens 25 geiten aangekocht en bij de groep gevoegd waarmee er in juli 2007 reeds 75 geiten 2maal daags worden gemolken. De geiten geven gemiddeld 3 liter per dag en deze melk wordt verkocht aan Boerderij Wezenspyk alwaar het tot Echte Texelse Geitenkaas wordt gemaakt. De afzet van de geitenkaas is enorm goed te noemen en al 50 Horeca gelegenheden op Texel gebruiken de kaas in hun gerechten. Om voldoende melk aan te kunnen blijven bieden door de groeiende vraag naar de geitenkaas, zal de geitenmelkerij van de ranch wederom een groei doormaken en in 2008 zeker 100 geiten gaan melken. Steeds meer mensen vinden hun weg naar de Geitenkaas doordat de melk makkelijker verteerbaar is en het gebruik van diverse soorten kaas een enorme opmars doormaakt, zowel in Nederland als in het buitenland.

 geiten1a.jpg

Achter de ranch gelegen is de Boeren-mini-camping met 10 plaatsen welke in 2004 geheel nieuw werden aangelegd net als het toilet en douche gebouw. De camping werd aangekleed met kleine dieren weiden om de camping bewoners bekent te maken met de dieren van de Boerderij. Naast de bonte mini varkens, de bonte dwerg geitens, de kippen en de eenden, de kalkoenen en de fazanten, heeft de ranch er een nieuwe diersoort bij en dat is een stel albino wasbeerhondjes. Deze wasbeerhondjes komen in het wild voor in Nederland, maar worden maar zelden waargenomen omdat het echte nachtdieren zijn.

 

Deze dieren van de ranch zijn te bezoeken tijdens het Eagles Summer Event. een western Event wat jaarlijks wordt gehouden op de eerste zondag van augustus. Tijdens het Eagles Summer Event wat s'morgens om 10 uur aanvangt, zijn er diverse honden en paarden demonstraties te zien, is de ranch aangekleed met een ambachtelijke markt waar diverse workshops te volgen zijn, komt de hoefsmid enige paarden bekappen en smeedt van een stuk ijzer een hoefijzer, de schapen scheerder enige schapen scheert en er op het terras een life band Country en Western muziek verzorgt. Binnen in de stallen zullen de fok paarden van de ranch met de veulentjes te zien zijn en in de Saloon staat de koffie voor de gasten klaar. De gehele dag staat de BBQ aan voor de liefhebbers van een broodje beenham en/of een broodje hamburger en ook de Echte Texelse producten zoals Texels Boerderij ijs en Texelse aardbeien zullen zeker niet ontbreken op deze feestelijke dag. Het Eagles Summer Event zal om 16uur worden afgesloten met het melken van de geiten wat door de bezoekers is te zien en alwaar de verse melk kan worden geproefd.

 

De Eagles Ranch is een groot bedrijf wat wordt gerund door Henk Zoetelief en zijn vrouw Danielle Kaczor, samen met hun 4 kinderen, Bryon(14), Dennise(10), Djustin(3) en Desree(2). Gelukkig steken diverse mensen een handje toe als er hulp nodig is bij de evenementen en dagelijkse werkzaamheden, onze dank gaat uit naar hen.

 

The Eagles Ranch
Westerboersweg 8
1793 ER De Waal - Texel
Tel: 0222 317303
Fax: 0222 327858
Gsm: 06 13223058
www.eaglesranch.com